Dziś mam przyjemność zaprezentować wywiad z graczem jedi2009, jednym z najlepszych graczy ze świata Alfa.
Ovdern:
Możesz powiedzieć coś o sobie, czym zajmujesz się poza Grepolis?
Jedi2009:
„Jedi jako postać ponadczasowa…”, to początek opisu mojego profilu.
Na co dzień prowadzę małą firmę, z wykształcenia jestem elektronikiem.
Ovdern:
Od czego wywodzi się nick: jedi? Co oznacza ta data, 2009, w twoim nicku?
Jedi2009:
Takiego nicku używam od dawna w różnych grach. 2009 to miał być rok rozpoczęcia przygody w Grepolis, jednak nick jedi2010 był już przez kogoś zajęty, więc cofnąłem się w czasie o rok. Zresztą opisałem to dokładnie na swoim profilu, jedi2009.
Ovdern:
Skąd dowiedziałeś się o tej grze?
Jedi2009:
W dniu utworzenia świata Alfa otrzymałem reklamę pocztą elektroniczną i pamiętam, że zaciekawiła mnie jej bardzo kolorowa grafika, która zachęciła do utworzenia konta w Grepolis.
Ovdern:
Jak wyglądały Twoje pierwsze kroki na świecie Alfa?
Jedi2009:
Z tego co pamiętam, do gry zalogowałem się w drugim albo w trzecim dniu od utworzenia świata Alfa. Byłem zupełnie „zielony” w porównaniu do większości graczy, którzy już się tam znajdowali. Wielu z nich już kiedyś miało do czynienia z podobną grą, jaką są Plemiona.
Ja nie grałem nigdy wcześniej w żadną grę przeglądarkową.
Wielu graczy już znało się z Plemion i założyło swoje sojusze, które szybko się rozrastały.
Postanowiłem również założyć swój sojusz, który nazwałem ‘Jedi Warriors’.
Powoli nawiązywałem kontakty z graczami nie będącymi w żadnym sojuszu i zapraszałem ich do mojego. Dookoła moich miast znajdowały się miasta zgranych sojuszy, takich jak ‘Królestwo Macedońskie’, ‘Grom Zeusa’, ‘Uczniowie Leonidasa’ itp. Przez prawie rok czasu mój sojusz rozrastał się i toczył wojnę ze wszystkimi sojuszami znajdującymi się na Alfie.
Nie mieliśmy żadnych sojuszników.
Po paru miesiącach walk udało nam się rozbić sojusz ‘Grom Zeusa’ i przejąć ich miasta. Utkwiły mi wtedy w pamięci słowa ich dowódcy o nicku Rodgoah, który, gdy tracił swoje ostatnie miasto, na pożegnanie pogratulował nam dobrej akcji, jakiej nie widział przez 4 lata grając w Plemiona. Te słowa bardzo podbudowały mnie i moich kolegów z sojuszu. Rozrastaliśmy się i jednocześnie broniliśmy przed prawie 10-krotnie większym sojuszem na moim morzu, jakim było ‘Królestwo Macedońskie’. Mniejsze sojusze rozpadały się i lepsi gracze przyłączali się do nas, aż nadszedł dzień, gdy postanowiliśmy przyłączyć się do sojuszu ‘Nowa Nazwa’, w którym gram do dziś.
Ovdern:
Aktualnie jesteś w sojuszu Bad Name. Co myślisz na temat swojego sojuszu, dlaczego znajduje się w nim aż 315 członkówe?
Jedi2009:
Tak, sojusz Bad Name powstał na jeden dzień przed wprowadzeniem wersji 2.0 i cudów. Naszym celem było połączenie sił z zaprzyjaźnionymi sojuszami i wybudowanie wszystkich siedmiu cudów. Po fuzji kilku sojuszy automatycznie zwiększyła się liczba graczy.
Myślę, że organizacja i podział obowiązków oraz ścisła współpraca większości graczy naszego sojuszu, doprowadziła do takich dobrych wyników w rankingach.
Ovdern:
Jakie masz stosunki z innymi graczami z sojuszu?
Jedi2009:
Atmosfera w sojuszu jest bardzo przyjazna, każdy problem wspólnie staraliśmy się rozwiązywać. Przez te prawie dwa lata poznaliśmy swoje charaktery i mimo że się nie widzimy, stworzyliśmy pewnego rodzaju wspólnotę i ufamy sobie.
Ovdern:
Pełnisz może jakąś ważną funkcje w sojuszu?
Jedi2009:
Przez prawie rok czasu pełniłem funkcję Generała sojuszu. Po pokonaniu odwiecznego rywala na moim morzu, jakim było ‘Królestwo Macedońskie’, postanowiłem tydzień temu przekazać pałeczkę mojemu koledze, który na swoim morzu ma innego rywala – sojusz Never.
Obecnie pełnię funkcję założyciela sojuszu i jestem dowódcą morza 64.
Ovdern:
Jesteś najlepszym atakującym na świecie – jak się z tym czujesz?
Jedi2009:
Dzięki temu, że mogliśmy rywalizować z tak dobrymi graczami, jacy znajdowali się w sojuszach walczących przeciwko nam, a także kolegom i koleżankom z sojuszu i naszej współpracy, udało mi się wskoczyć na TOP 1 na świecie Alfa w kilku rankingach. Dlatego chciałbym w tym miejscu serdecznie im podziękować za wspólną grę i mam nadzieję, że będziemy mogli wspólnie kontynuować tą zabawę w podbijanie miast na Świecie Bohaterów.
Ovdern:
Chciałbym poznać Twoje zdanie na temat wersji 2.0. Jesteś za czy przeciw jej wprowadzeniu na starsze światy?
Jedi2009:
Z wcześniejszych opisów jakie znalazłem na forum gry, byłem przekonany że wersja 2.0 nie będzie cieszyła się powodzeniem.
Miałem bardzo dużo zastrzeżeń i obaw co do niektórych rozwiązań jakie wnosi 2.0. Osobiście głosowałem za nie wprowadzaniem na Alfa tej wersji gry. Chciałem aby zostały wprowadzone jedynie cuda i nowi bogowie – takie samo zdanie miała większość graczy w moim sojuszu.
W wersji 2.0 jest jeszcze dużo do poprawienia, bo ciągle pojawiają się błędy. Jest też poważny problem dla graczy z niedostatecznym podglądem ataków i wsparć idących na miasta. Jednak widzę, że nowa wersja jest ciągle ulepszana i myślę, że przy współpracy z graczami uda się ją udoskonalić na tyle, aby wszyscy byli zadowoleni – zarówno właściciele gry jak i gracze.
Ovdern:
Dziękuje za chwilę wolnego czasu, którą nam poświęciłeś i życzę dalszych sukcesów 
Jedi2009:
Również dziękuję i pozdrawiam wszystkich grających na Grepolis, a w szczególności kolegów i koleżanki z mojego sojuszu.
Dla Gretime’s
Ovdern
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Ciekawy i fajny wywiad:)
Spoko wywiad… Gratuluje :)
Miło poczytać….. Też jestem niewielką częścią tej historii. Toczone wojny dały nam poczucie „braterstwa broni” i pozwoliły nawiązać przyjaźnie również w realu. Pozdrawiam wszystkich z portalu, a nade wszystko sojuszników.
Plantagenet
nalezy pogratulowac Jedi2009 jestem czescia tej jego histori ;)
stanelismy po dwuch stronach i toczylismy niezle walki ;)
moze kiedys gdzies staniemy znowu ;) lubie niezlych przeciwnikow a do takich nalezal jedi2009 i wielu z nim grajacych w NN
no i szkoda mi troszke tego najstarszego soju na alfie
czyli Krolestwa Macedoni ktorego bylem fanatykiem prawie od poczatku istnienia
pozdrawiam zarowno wrogow jak i przyjaciul z swiata alfa
km*****
Grom Zeusa, ach to było tak dawno temu. Musiałam porzucić Alfę przed rozpoczęciem walk.
Trochę krótki ten wywiad. Czuję niedosyt, bo rozmówca przedni i z przyjemnością dowiedziałabym się czegoś więcej.
Wypatrzyłam tylko jedną literówkę. Tekst czyta się przyjemnie. Przydałaby się też jakaś grafika, może herb sojuszu? Byłoby przyjemniej ;)